trcanje.info trcanje.info
Forum o trčanju, mršavljenju, ishrani i svemu vezanom za rekreativno i takmičarsko trčanje
trcanje.info
FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  ProfilProfil  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  Proveri privatne porukeProveri privatne poruke  PristupiPristupi 

Kreatin?

Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati    trcanje.info forum -> Dopune ishrani
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
nemanja23

Pridružio: 12 Apr 2009

PorukaPoslao: Sub Avg 29, 2009 8:14 pm    Naslov: Kreatin? Odgovoriti sa citatom

Ovo nema veze sa trcanjem ali ipak pitacu Smile.. Da li je kreatin stetan ili ne?? Nedavno su neki moji drugovi krenuli ga koriste i ubedjuju me da je sve to bezopasno a ja nemam pojma pa sam malo skeptican:)...
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Autor Poruka
david

Pridružio: 25 Jan 2009

PorukaPoslao: Sub Avg 29, 2009 8:34 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

pa da, i ja sam u isto vreme se naslušao loših stvari o delovanju kreatina na organizam, a opet sa druge strane kada sam pitao neke bildere, kažu da je on zdrav "jer ga ima i u mesu"
10 km - 53:48
21.1 km - 1:51:43
42.2 km - 4:49:03
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Autor Poruka
Waeva

Pridružio: 26 Avg 2009

PorukaPoslao: Ned Avg 30, 2009 6:53 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Puno toga imas na netu o kreatinu, svi ga preporucuju danas sportistima, na svim ces stranicama o fitnessu procitati kako je pozeljan, medjutim ako upitas doktora, vecina ce ti ih odgovoriti da nisu za njegovu upotrebu Smile posto sam po prirodi hipohondrik Smile prije unosenja u organizam bilo cega sto nije prirodno ja se dooobro raspitam o svim mogucim nezeljenim posljedicama... Smile dosta sam citao o kreatinu, informisao se kod ljudi koji su dugo u sportu, kod nekih trenera... nemam puno vremena pa cu ti ukratko reci da je moje skromno misljenje da ti nece naskoditi ako ga pijes u preporucenim dozama, ako imas problema s bubrezima onda bi ga trebao izbjegavati jer opterecuje rad bubrega, vjerovatno si cuo da ljudi koji ga uzimaju piju dosta vode...
takodjer, ako odlucis da ga koristis, obrati paznju da si bar 2-3 mjeseca u trenaznom procesu, u suprotnom lakse ces zaraditi povredu... moras praviti pauzu, ne sjecam se nakon koliko ide pauza,otprilike nakon mjesec ali pise ti na kutiji sigurno... uglavnom ne budes li pravio pauzu, organizam ce ti se navici na taj kreatin pa ti ga samo nece proizvoditi...
znaci to su ti neke stvari na koje bi trebao obratiti paznju, koliko sam ja upucen ostalo ti se nista lose ne moze desiti od njega, ali eto ti opet vidi, ako hoces malo da te pogura u snazi onda uzmi,nije vise ni skup, pa probaj. inace preporucujem ti EAS-ov kreatin. eto pa vidi Wink
Nazad na vrh
Autor Poruka
nemanja23

Pridružio: 12 Apr 2009

PorukaPoslao: Ned Avg 30, 2009 2:36 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Hvala na odgrovirima, nisam ja mislio ga koristim jer ipak mi ne treba.. Treniram onako sebe radi pa mi i meso dovoljno Very Happy... Nego pitam jer me cisto interesuje, svi oni koji su krenuli ga koriste kazu da je super itd... A oni koji ga ne koriste vicu ne valja, los je po zdravlje , ispumpas se kada prestanes da ga koristis itd, tkd ne znam gde je tu istina pa pitam Smile...
Nazad na vrh
Autor Poruka
Waeva

Pridružio: 26 Avg 2009

PorukaPoslao: Uto Sep 01, 2009 9:20 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ma ljudi jednostavno ne znaju, imam ja drugove koji piju alkohol 2-3 puta sedmicno, njima je to ok, a kad sam im rekao da sam kupio najobicniji Whey protein osuli su toliku paljbu, kao to ne valja, fudbaleri od toga danas umiru i slicne nebuloze...
Evo ti jedan clanak s plivazdravlje.hr , znaci ne radi se o nekoj fitness stranici kojoj je u interesu da proda kreatin.

Citat:
Kreatin je aminokiselinska komponenta koja se normalno sintetizira u tijelu. Enzimi koji sintetiziraju kreatin mogu se naći u jetri, bubrezima i gušterači. Kreatina ima i u hrani, a najviše ga sadrže meso i riba. Kreatin, uziman kao sredstvo za poboljšanje sportske izvedbe, postao je jedan od najpopularnijih dijetetskih pripravaka (osim vitamina i minerala), kako među amaterima tako i profesionalcima u sportu. Oni koji promoviraju uporabu kreatina, tvrde da on povećava proizvodnju energije, promovira rast i jačanje mišića, smanjuje vrijeme oporavka, povećava izdržljivost i pomaže u puferiranju prekomjernih količina mliječne kiseline. Iako se kreatin ne smatra anaboličnim sredstvom, neke su od tih tvrdnji i dokazane u kontroliranim studijama. Pokazano je da kreatin pomaže u kratkotrajnim (30-60 sekundi), eksplozivnim, anaerobnim radnjama pa bi koristi od njega mogli imati sprinteri u trčanju, biciklizmu, plivanju i eventualno dizači utega i bacači u atletici. Osobe koje imaju male zalihe kreatina (vegeterijanci) bi mogli imati najviše koristi od uzimanja kreatina. Ta činjenica možda dokazuje zašto neki pojedinci imaju napredak nakon uzimanja kreatina, a neki ne.

Također, vrhunski trenirani sportaši, koji su dosegli maksimum u mogućnosti skladištenja i korištenja kreatina, od dodatnog uzimanja nemaju nikakve koristi. Ergogeni efekti kreatina na sportove izdržljivosti ili aerobno vježbanje i aktivnosti (trčanje i plivanje na duge pruge) nejasni su i još nedokazani. Te činjenice mogu se objasniti time što se smatra da su za dugotrajajuće aktivnosti odgovorni drugi biokemijski procesi, dok je kreatin fosfat minorni izvor energije jer mu je vijek trajanja samo 10-20 sekundi maksimalnog anaerobnog rada.

Zbog povećanog interesa za kreatin bilo bi od velike koristi da se naprave dodatne studije koje bi rasvijetlile mnoge nepoznanice vezane uz tu supstancu. Najčešće nuspojave vezane uz kreatin se vežu uz zadržavanje tekućine u tijelu i dobivanje na težini. Trenutačno kreatin nije na listi zabranjenih sredstava po WADA-i.

Takodjer na toj stranici imaju pitanja posjetilaca i odgovore doktora, evo nekih

Citat:
Poštovani, imam 17 godina i nedavno sam počeo piti tablete izotretinoin, jer imam problema s licem, točnije aknama. Budući da se bavim sportom preporučeno mi je s više strana da bi mogao početi uzimati kreatin jer je masa relativno važna u toj vrsti sporta...uglavnom zanima me da li smijem kombinirati tablete izotretinoin i kreatin?

Što se tiče primjene kreatina, kratka primjena u preporučenim količinama se smatra sigurnom, ali nisu istraženi učinci kod duže primjene. Nema opisanih nuspojava u smislu djelovanja na bubrege ili jetru, ali ni dokaza da je potpuno siguran. S obzirom da je izotretinoin lijek koji se metabolizira putem jetre i kod terapije je potrebno praćenje (osobito lipida i kolesterola u krvi) bilo bi dobro posavjetovati se s liječnikom koji je prepisao terapiju izotretinoin jer sigurno ima dosta iskustva s primjenom tog lijeka.

Citat:
Sa 14 godina mi je dijagnosticirana epilepsija jer sam imao 2 napadaja .Uvedena mi je terapija koja mi se sada postupno skida, ja nemam nikakvih simptoma. Bavim se sportom i vježbam u teretani i zanima me mogu li piti razne proteinske napitke ,ugljikohidrate, kreatin?

Budući da ne znamo o kojim se točno lijekovima radi, a lijekovi za epilepsiju imaju često interakcije, trebalo bi se u svakom slučaju savjetovati s osobnim liječnikom. Ukoliko nema interakcije evo malo informacija o kreatinu i o uzimanju:
Rezultat uzimanja kreatina, kao dodatka vašoj prehrani, biti će na prvom mjestu porast snage i izdržljivosti te potiče porast volumena mišića vezivanjem vode u mišićno tkivo. Dobra strana je naglašeno anaboličko djelovanje povećanjem presjeka mišićnog vlakna. Loša je da se u toj vodi nakupljaju različiti toksini nastali metabolizmom - zbog toga se uzimanje kreatina ne preporučuje dulje od 8 tjedana.
Nazad na vrh
Autor Poruka
Cornelius
Aktivan učesnik

Pridružio: 23 Apr 2009

PorukaPoslao: Čet Sep 03, 2009 11:21 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Dugoprugasi nemaju nikakve koristi od kreatina. To koriste oni koji se bave sportovima u kojima se trazi eksplozivnost, a ne ujednacena izdrzljivost.
Nazad na vrh
Autor Poruka
mig
Aktivan učesnik

Pridružio: 04 Feb 2008

PorukaPoslao: Čet Sep 03, 2009 5:52 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

...i nema nikakve koristi od bilo čega ako nema žestok,velik i pravi rad iza sebe.tako da može piti i kerozin ne pomaže mu...
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Autor Poruka
mioMan

Pridružio: 17 Maj 2009

PorukaPoslao: Pet Sep 04, 2009 1:59 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

CREATE - in
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Autor Poruka
david

Pridružio: 25 Jan 2009

PorukaPoslao: Pet Sep 04, 2009 8:26 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ako sam dobro razumeo, kreatin je za povećanje mišićne mase, što dugoprugašima baš i nije potrebno... zar ne?
10 km - 53:48
21.1 km - 1:51:43
42.2 km - 4:49:03
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Autor Poruka
mioMan

Pridružio: 17 Maj 2009

PorukaPoslao: Pet Sep 04, 2009 1:00 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

ma jok...on vezuje vodu za vec postojece misice pa onda samo izgledaju vecje, napumpano..
dugoprugasima duge pruge, vazduh, voda, secer (VVS)
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Autor Poruka
peki

Pridružio: 11 Apr 2009

PorukaPoslao: Pon Sep 07, 2009 11:47 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

creatin koriste triatonci jer im daje snagu(izdrzljivost)takodje uzimaju i plivaci,bolje uzmi neki efedrin za trcanje Smile
9.5km-48:32

4,5km-22:20

21,15km 1'57'37

Prodajem Ascis Nimbus 10 44/5cm ili 28/5
Nazad na vrh
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati    trcanje.info forum -> Dopune ishrani Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu