|
|
 |
|
Waeva
Pridružio: 26 Avg 2009 Poruke: 6
|
|
 |
|
 |
|
Poslao: Uto Sep 01, 2009 9:20 pm Naslov: |
|
|
Ma ljudi jednostavno ne znaju, imam ja drugove koji piju alkohol 2-3 puta sedmicno, njima je to ok, a kad sam im rekao da sam kupio najobicniji Whey protein osuli su toliku paljbu, kao to ne valja, fudbaleri od toga danas umiru i slicne nebuloze...
Evo ti jedan clanak s plivazdravlje.hr , znaci ne radi se o nekoj fitness stranici kojoj je u interesu da proda kreatin.
| Citat: | Kreatin je aminokiselinska komponenta koja se normalno sintetizira u tijelu. Enzimi koji sintetiziraju kreatin mogu se naći u jetri, bubrezima i gušterači. Kreatina ima i u hrani, a najviše ga sadrže meso i riba. Kreatin, uziman kao sredstvo za poboljšanje sportske izvedbe, postao je jedan od najpopularnijih dijetetskih pripravaka (osim vitamina i minerala), kako među amaterima tako i profesionalcima u sportu. Oni koji promoviraju uporabu kreatina, tvrde da on povećava proizvodnju energije, promovira rast i jačanje mišića, smanjuje vrijeme oporavka, povećava izdržljivost i pomaže u puferiranju prekomjernih količina mliječne kiseline. Iako se kreatin ne smatra anaboličnim sredstvom, neke su od tih tvrdnji i dokazane u kontroliranim studijama. Pokazano je da kreatin pomaže u kratkotrajnim (30-60 sekundi), eksplozivnim, anaerobnim radnjama pa bi koristi od njega mogli imati sprinteri u trčanju, biciklizmu, plivanju i eventualno dizači utega i bacači u atletici. Osobe koje imaju male zalihe kreatina (vegeterijanci) bi mogli imati najviše koristi od uzimanja kreatina. Ta činjenica možda dokazuje zašto neki pojedinci imaju napredak nakon uzimanja kreatina, a neki ne.
Također, vrhunski trenirani sportaši, koji su dosegli maksimum u mogućnosti skladištenja i korištenja kreatina, od dodatnog uzimanja nemaju nikakve koristi. Ergogeni efekti kreatina na sportove izdržljivosti ili aerobno vježbanje i aktivnosti (trčanje i plivanje na duge pruge) nejasni su i još nedokazani. Te činjenice mogu se objasniti time što se smatra da su za dugotrajajuće aktivnosti odgovorni drugi biokemijski procesi, dok je kreatin fosfat minorni izvor energije jer mu je vijek trajanja samo 10-20 sekundi maksimalnog anaerobnog rada.
Zbog povećanog interesa za kreatin bilo bi od velike koristi da se naprave dodatne studije koje bi rasvijetlile mnoge nepoznanice vezane uz tu supstancu. Najčešće nuspojave vezane uz kreatin se vežu uz zadržavanje tekućine u tijelu i dobivanje na težini. Trenutačno kreatin nije na listi zabranjenih sredstava po WADA-i. |
Takodjer na toj stranici imaju pitanja posjetilaca i odgovore doktora, evo nekih
| Citat: | Poštovani, imam 17 godina i nedavno sam počeo piti tablete izotretinoin, jer imam problema s licem, točnije aknama. Budući da se bavim sportom preporučeno mi je s više strana da bi mogao početi uzimati kreatin jer je masa relativno važna u toj vrsti sporta...uglavnom zanima me da li smijem kombinirati tablete izotretinoin i kreatin?
Što se tiče primjene kreatina, kratka primjena u preporučenim količinama se smatra sigurnom, ali nisu istraženi učinci kod duže primjene. Nema opisanih nuspojava u smislu djelovanja na bubrege ili jetru, ali ni dokaza da je potpuno siguran. S obzirom da je izotretinoin lijek koji se metabolizira putem jetre i kod terapije je potrebno praćenje (osobito lipida i kolesterola u krvi) bilo bi dobro posavjetovati se s liječnikom koji je prepisao terapiju izotretinoin jer sigurno ima dosta iskustva s primjenom tog lijeka.
|
| Citat: | Sa 14 godina mi je dijagnosticirana epilepsija jer sam imao 2 napadaja .Uvedena mi je terapija koja mi se sada postupno skida, ja nemam nikakvih simptoma. Bavim se sportom i vježbam u teretani i zanima me mogu li piti razne proteinske napitke ,ugljikohidrate, kreatin?
Budući da ne znamo o kojim se točno lijekovima radi, a lijekovi za epilepsiju imaju često interakcije, trebalo bi se u svakom slučaju savjetovati s osobnim liječnikom. Ukoliko nema interakcije evo malo informacija o kreatinu i o uzimanju:
Rezultat uzimanja kreatina, kao dodatka vašoj prehrani, biti će na prvom mjestu porast snage i izdržljivosti te potiče porast volumena mišića vezivanjem vode u mišićno tkivo. Dobra strana je naglašeno anaboličko djelovanje povećanjem presjeka mišićnog vlakna. Loša je da se u toj vodi nakupljaju različiti toksini nastali metabolizmom - zbog toga se uzimanje kreatina ne preporučuje dulje od 8 tjedana. |
|
|