trcanje.info trcanje.info
Forum o trčanju, mršavljenju, ishrani i svemu vezanom za rekreativno i takmičarsko trčanje
trcanje.info
FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  ProfilProfil  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  Proveri privatne porukeProveri privatne poruke  PristupiPristupi 

ZAUVEK ZDRAVI I VITKI

Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati    trcanje.info forum -> Pravilna ishrana
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
seba
Veoma aktivan učesnik

Pridružio: 06 Feb 2008

PorukaPoslao: Uto Okt 13, 2009 5:02 pm    Naslov: ZAUVEK ZDRAVI I VITKI Odgovoriti sa citatom

Upravo je to naslov knjige koju mi je preporučio klubski drug. Pisac Harvi Dajmond (Harvey Diamond). Kupio sam je u petak i za vikend pročitao 300 stranica. Knjiga me je toliko okupirala i oduševila da jednostavno nisam mogao da se odvojim od nje. Na potpuno jednostavan način pisac objašnjava suštinu zdrave i pravilne ishrane. Naravno, neko će reći da je to samo još jedna u nizu preporuka, međutim mene je čovek apsolutno ubedio da verujem da je svaka njegova reč na mestu.
I još nešto: možda sam malo bio sumnjičav do sada u ispravnost potpuno presne ishrane našeg prijatelja maratonca Ace Krstića. Posle pročitane knjige ZAUVEK ZDRAVI I VITKI u potpunosti ga podržavam.http://www.acakrstic.com/a/index.htm

Još jednom svima preporučujem:

ZAUVEK ZDRAVI I VITKI
Harvi Dajmond (Harvey Diamond)
21,1km - 1:26:43
10km - 40:05
5km - 19:25
1500m - 5:16
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Autor Poruka
Vuja
Veoma aktivan učesnik

Pridružio: 31 Mar 2008

PorukaPoslao: Uto Okt 13, 2009 6:38 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Interesantno, sebo, skinuo sam sa torenta knjigu u pdf formatu na engleskom jeziku.

Harvey Diamond: Fit for Life, 1.15 MB

Da nećeš i ti Sebo kao naš drug Aca da isprobaš presnu hranu?
seba
Veoma aktivan učesnik

PorukaPoslao: Uto Okt 13, 2009 6:56 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Filozifija pisca je da se barem dođe do 50-50% živih/mrtvih namirnica. Žive namirnice su one koje nisu termički obrađene, znači u sirovom stanju, a mrtve su sve koje se na bilo koji način izlažu temperaturi preko 48C.
Mislim da neću preći potpuno na "živu" hranu, ali mi ovih 50-50% izgleda sasvim dostižno i razumljivo, možda čak i malo više u korist "žive" hrane.Trenutno sam na kraju trećeg dana "voće do podneva", pa ću videti šta i kako dalje.
Ako je neko čitao knjigu, ili možda prvu knjigu od istog pisca "ZDRAVI I VITKI" i primenio preporuke Harvi Dejmonda, voleo bih da nam to ovde ispriča.
Ja ću svakako, kroz izvesno vreme, napisati lični izveštaj. Very Happy
Nazad na vrh
Autor Poruka
voya

Pridružio: 13 Jun 2009

PorukaPoslao: Uto Okt 13, 2009 10:05 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Hmm?? Interesantno... Kad procitam javljam se...
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Autor Poruka
seba
Veoma aktivan učesnik

PorukaPoslao: Ned Nov 22, 2009 9:56 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Prošlo je mesec i po dana od kako sam počeo "voće do podneva".
Šta sam primetio?
U prvih nedelju dana imao sam problema, osećao sam glad u toku pre podneva i jedva dočekao podne da pojedem nešto konkretno: pecivo iz pekare, kiflu i riblju konzervu, burek, slane pogačice...međutim, već naredne nedelje je ta glad popuštala. Shvatio sam da to ustvari nije bila glad, već navika, i to psihološka, da posećujem pekaru i jedem peciva.
Povećao sam porcije salate koje sam jeo popodne i uveče i obavezno jelo počinjem sa salatom. Pozabavio sam se malo sa temom SALATA i u zadnjim mesec dana probao nekih 20 potpuno novih. Posebno mi se dopada salata od narendane sveže cvekle, jedne kisele jabuke, sok od pola limuna i kašika meda. Ostala hrana je ostala nepromenjena, supa, varivo, bilo je i pohovanog mesa, mada više volim belo meso sa roštilja, dva-tri puta se zalomio i burek, ali "voće do podneva" je fiksirano. Uz to sam dodao još koktele iz blendera koji sam kupio prošle nedelje. Već imam dva favorita: dve jabuke, jedna banana, nekoliko listova spanaća i sok od pola limuna, a drugi je vitamnska bomba od 5-6 kivija i sok od dva grejfruta!!!
U toku pre podneva uopšte više ne osećam glad, a i kada mi se nešto jede obično je to pomisao na svežu, sočnu, slatku jabuku ili grožde, ili jedan voćni kup koji napravim za 5 minuta.
Na kilaži je došlo do pomeranja, sa obzirom na činjenicu da sam već 3-4 godine zavaren na 80kg. Sada, mesec i po dana nakon 30-40% prelaska na sirovu hranu, kilaža mi je sišla na 78kg.
Još bih napomenuo da me u toku dana manje hvata dremka i umor, kao da imam više energije, mada je to možda psihološki umišljeno jer se to naglašava u knjizi. Uglavnom dobro se osećam i nastavljam sa testiranjem samoga sebe.
Nazad na vrh
Autor Poruka
Cornelius
Aktivan učesnik

Pridružio: 23 Apr 2009

PorukaPoslao: Uto Dec 22, 2009 12:58 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Harvey Diamond: Fit for Life

Kao i svaki americki guru za ishranu, i Diamond ima svoju magnetsko-komercijalnu stranu koja se ogleda u jednostavnosti i lakoci kojom se dolazi do rezultata. Ja nisam citao njegovu knjigu, nego sam citao o njegovoj metodi. U principu, u pitanju je da se savetuje voce pre podne, a posle podne povrce. On, prakticno, iskljucuje mleko i mlecne proizvode. Ako sam dobro shvatio, on spada u "naturalisticke" teorije o lepoti prirode i zdravlju koje proizilazi iz neobradjene hrane. Potom, on govori o disocijativnom nacinu ishrane (ne jede se hleb i meso, hleb i jaja, testenine i sir, itd).

Njegova teorija o ishrani je kompilacija vise pravaca popularizovanih tokom 70-ih godina (hipi pokret, povratak prirodi, odbacivanje urbanog i industrijalizovanog zivota, istocnjacka ishrana, taoizam...), koje su propagirale da ne treba drzati dijete, nego promeniti nacin ishrane i higijenu zivota (sto je apsolutno tacno). Medjutim, kao i sve ti guru-teoreticari, on gresi u zapostavljanju novih naucnih saznanja iz medicine, biologije i hemije, u rigidnosti primene "najbolje" metode, u odsustvu prilagodjavanja osobi i podneblju, kao i u evoluciji sopstvene metode (kojom se silno obogatio - u dolarima).

Odredjeni principu su mu tacni: jedenje voca van obroka, zasnivanje ishrane na vise povrca, izbacivanje iz ishrane rafiniranih namirnica (beli secer, belo brasno...), izbacivanje sosova, smanjivanje unosenja mesa, smanjivanje unosenja jaja, sira, kafe i alkohola, vaznost dobrog zvakanja hrane, izbegavanje hemijskih aditiva, unosenja dosta vode, izbegavanje fermentacije hrane u stomaku, itd.

Problem je u njegovom odbijanju da prizna da disocijativni nacin ishrane nije najbolja metoda. Naime, kombinovanje odredjenih namirnica (hleb i povrce, zitarice i mlecni proizvodi, itd) stvaraju povoljnije uslove za iskoristavanje proteina. Istovremeno, odredjeni vitamini i oligoelementi mnoge se bolje asimuluju u kombinacijama sa nekim drugim elementima. Disocijativna ishrana nema osnova u biologiji (bolje varenje, vece iskoristavanje, itd). Kako je Diamondova metoda zasnovana na unosenju namirnica sa velikom kolicinom vode (voce i povrce), neophodno je unositi namirnice koje imaju energetsku i proteinsku vrednost, a to su ili mesa (traze termicku ili drugu obradu) ili mahunarke (traze termicku obradu), a on savetuje sto vise "zivog", neobradjenog. To je tesko spojivo. Inace, hrana koja fermentira i truli u zelucu, redje truli zbog lose rasporedjenog uzimanja sastojaka, a vise zbog prekuvanih namirnica, nedovoljno sazvakanih i pojedenih u prevelikim kolicinama.

Ako si vec krenuo da se hranis po Diamond principu, najbolje bi bilo da krenes postepeno i da ga korigujes u odnosu na svoje potrebe. Kao i sve "tehnicke" dijete, ona moze da nanese stete, ako se primenjuje mehanicki. Potom, primenjivanje dijete trazi i dobro kulinarsko iskustvo (kada sam pre 15 godina presao u vegetarijance, trebalo mi je vise od godinu dana da pronadjem pravilne principe ishrane, da ih gustativno adaptiram i da pocnem da ih evolutivno primenjujem na sopstvene potrebe). Hrana je i zadovoljstvo, pa ako je neukusna bezvezna i monotona, onda se organizmu moze da nacini veca steta kroz nadoknadjivanje na drugi nacin. Zato je neophodno uneti razlicite ukuse i mirise u kuhinju. Potom, restriktivne dijete vode i ka nedostatku odredjenih elemenata, neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma, posebno sportista (kalcijum, gvozdje, vitamini B, proteini).

Problem Diamonda jeste prilicno pogresno vidjenje namirnica i njihovog puta od unosenja, preko varenja, sve do asimilacije. Prilicno slicne ideje je izlozio jos 1946. godine Henri-Charles Geffroy, francuski "nutricionista", okrenut ka vegetalijanstvu, ali jos vise ka zamagljivanju i mistifikaciji. Inace, njegov biznis, prodavnice hrane (La Vie claire), razvio se po citavoj Francuskoj i donosi grdnu lovu, slicno kao i Diamondov.

Ogladneh od ovog pisanja, pa idem sad da jedem (prvo paradajz salata, potom socivo zacinjeno timjanom i belim lukom, integralni hleb, a na kraju da se zasladim, casa sojinog mlega sa jednom kasikom kakaa, jednom kasikom pirea od badema sa ljuskom i sa nerafiniranim secerom od secerne trske; potom, za kompjuterom, jedan zeleni caj sa jasminom).
Nazad na vrh
Autor Poruka
Zundap

Pridružio: 20 Mar 2009

PorukaPoslao: Uto Dec 22, 2009 1:53 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Moze biti da sam ja fulao nesto, ali forsirati karbohidrate u tolikoj mjeri u odnosu na proteine, mislim da je pogresno. Cak naprotiv, mislim da je zdravije bazirati ishranu upravo na proteinima nego na karbohidratima.
Neznam, moze biti svasta i moze biti da ja grijesim (nebi bilo prvi put), ali ja se bolje osjecam poslije rucka bogatog proteinima nego raznim karbohidratima.
Autor Poruka
Cornelius
Aktivan učesnik

PorukaPoslao: Uto Dec 22, 2009 3:08 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Gresis, Zundape. Ishrana mora da bude uravnotezena. Ne moze sve na proteine ili sve na ugljene hidrate, jer nasem organizmu treba i jedno i drugo. Treba jesti sto raznovrsnije i paziti na sopstvene potrebe (individualno - brzi/sporiji metabolizam), ne treba zaboraviti ni vrstu dnevnog napora, a ni godine. Kilaza treba da bude stabilna i nije dobro biti ni debeo, ni mrsav. Citav trik je u umerenosti i dobroj strukturi obroka.
Nazad na vrh
Autor Poruka
seba
Veoma aktivan učesnik

PorukaPoslao: Sre Dec 23, 2009 9:51 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Citat:
Cornelius

Nova porukaPoslao: Uto Dec 22, 2009 12:58 pm

Svaka čast, vrlo opširno i korisno!!! Surprised Shocked

To je ono što sam i sam hteo pitati, a nisam imao koga, hvala Cornelius! Very Happy
Nazad na vrh
Autor Poruka
veroljub

Pridružio: 24 Jan 2009

PorukaPoslao: Ned Dec 27, 2009 12:02 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Sebo, podržavam te u ekspermientu, a odgovor Corneliusa mi je prava stvar.

Naime, i ako ne smatram za argument sticanje bogatstva i $, kao razlog zašto neki autori furaju svoje proste dijete, odgovor koji si dao je veoma kritčan. Vidi se da razumeš materiju, i da pored razumevanja i razmišljaš.

Tvoj odgovor se može iskorisiti i brojnim debatama koje se uvek pokrenu kada krenemo da pričamo o isrhani.

I pitanje: Da li bi mogao da nam preporučiš neku knjigu, koja nije tipa onih bestselera od 50-100 strana lošeg prevoda sa buvljaka?

Astma.rs
Nazad na vrh
Autor Poruka
Cornelius
Aktivan učesnik

PorukaPoslao: Ned Dec 27, 2009 10:44 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Veroljube, većina knjiga o ishrani koje sam čitao, jesu francuska izdanja. Ako čitaš francuski i ako hoćeš da ih kupuješ preko interneta, mogu da ti napravim kraći spisak. Takodje, čitao sam i tri knjige na srpskom, izdanja Evro Guintija - Kombinacije u ishrani, Cerealije i Vegetarijanska ishrana. Dopale su mi se sve tri. Inače, u svakodnevnoj ishrani upotrebljavam najviše recepte iz srpskih kuvara posne kuhinje, kao i nekoliko kuvara vegetarijanske kuhinje mediteranskog tipa.
Nazad na vrh
Autor Poruka
mig
Aktivan učesnik

Pridružio: 04 Feb 2008

PorukaPoslao: Ned Dec 27, 2009 11:48 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Momci stvarno imam puno iskustva sa redukcijom ishrane i sa skidanjem težine kod rekreativaca i kod trkača pisao sam nešto za svoju knjigu a to možete naći i ovde dole.Verujem samo u psihološki istrajne osobe jer sve dolazi iz glave.Onaj koji ne vidi rezultate već posle dve nedelje u ishrani,naravno ako se svega pridržava,treba da je ostavi po strani.Pročitajte ovde:

http://rumaatletika.blogspot.com/

Prekomerna debljina (gojaznost)
Lečenje gojaznosti

Pisaću još o Prevenciji gojaznosti ...
i još o Treningom i ishranom do zdravlja i idealne težine
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Autor Poruka
Zundap

Pridružio: 20 Mar 2009

PorukaPoslao: Ned Feb 07, 2010 10:42 am    Naslov: Glikemicki indeks Odgovoriti sa citatom

Sve mi vise odgovara hrana niskog glikemickog indeksa. Dali tko ima kakvih iskustava ili dobrih a jednostavnih recepata? Very Happy
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati    trcanje.info forum -> Pravilna ishrana Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu