trcanje.info trcanje.info
Forum o trčanju, mršavljenju, ishrani i svemu vezanom za rekreativno i takmičarsko trčanje
trcanje.info
FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  ProfilProfil  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  Proveri privatne porukeProveri privatne poruke  PristupiPristupi 

Pronation, Overpronation, Neutral

Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati    trcanje.info forum -> Patike
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
MJ

Pridružio: 13 Apr 2008

PorukaPoslao: Čet Mar 04, 2010 6:07 pm    Naslov: Pronation, Overpronation, Neutral Odgovoriti sa citatom

Ne znam koliko ovo vredi kod nas prilikom kupovine patika, jer ako i postoji klasifikacija patika u ovdasnjim prodavnicama, ista se svodi na "patike za setnju", "trcanje", "basket" i " fudbal". Eventualno da na netu ustanovim koje bi mi patike odgovarale i pokusam da iste nadjem kod nas.
E sada, sto se tice mojih stopala rekao bih da su "normal arch", mozda malo naginju ka ravnim, jer sam kao mali imao ravne tabane, ali sigurno ne kao na slikama za primer. Drugo obuca mi se uvek oguli na peti spolja (najvise), a i u globalu vise je istrosen spoljni od unutrasnjeg dela. Dakle, sta da trazim , over, under, normal?
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Autor Poruka
Cornelius
Aktivan učesnik

Pridružio: 23 Apr 2009

PorukaPoslao: Čet Mar 04, 2010 7:46 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Analiza potplate nije laka stvar, jer zahteva stručnost koju većina nema. Najbolji način da saznaš kako gaziš jeste da obučeš patike i da potrčiš par koraka ispred nekog iskusnijeg trenera ili ortopeda i on će ti odmah reći kako gaziš.

Ako analiziraš potplatu, ne zaboravi da, u većini slučajeva, o tlo udaramo prvo spoljnim delom pete. Treba analizirati oštećenja i drugih delova pete da bi se dobila bolja slika. Pored izlizane spoljne strane pete, oštećena je i unutrašnja strana pete (pronacija) ili spoljna strana pete ka sredini (supinacija). Potom, pogledaj kako ti se patika oštetila u predelu prstiju gde se vrši propulzija. Ako je uniformno i po sredini, onda je neutralno stopalo. Ako je sa spoljne strane, onda je supinacija, a ako je sa unutrašnje strane, onda je pronacija.

Na primer, neutralno stopalo dodiruje tlo na spoljnoj strani pete, amortizuje u sredini pete, potom se razvija na tlu spoljnom stranom i vraća se u osovinu stopala, a onda može da ode u laganu pronaciju.

Možeš da izvadiš i uloške tvojih patika i njih da promotriš. Od udara, znoja i prašine, na njima su ostali tragovi koji pokazuju gde se najviše oslanja tvoja noga prilikom trčanja. Ako ne uspeš da pronadješ kako gaziš, najbolje je uzeti neutralno ili neutralno sa malom pronacijom (50% stopala su neutralna, 40 % su u pronaciji i 10% u supinaciji).
Nazad na vrh
Autor Poruka
MJ

Pridružio: 13 Apr 2008

PorukaPoslao: Sub Mar 06, 2010 1:02 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Mislim da imam underpronation(supination) i da mi odgovaraju neutral-cushioned modeli. Neki od ovih ?
Adidas response, suprnova glide
Asics gel nimbus, gel pulse
NB 1064, 1063
Nazad na vrh
Autor Poruka
peki

Pridružio: 11 Apr 2009

PorukaPoslao: Sub Mar 06, 2010 8:05 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

nista pravac delta city dok jos ima nimbus (8000din) ili preko puta Hotela moskva sport impuls radnja
9.5km-48:32

4,5km-22:20

21,15km 1'57'37

Prodajem Ascis Nimbus 10 44/5cm ili 28/5
Nazad na vrh
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati    trcanje.info forum -> Patike Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu