trcanje.info trcanje.info
Forum o trčanju, mršavljenju, ishrani i svemu vezanom za rekreativno i takmičarsko trčanje
trcanje.info
FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  ProfilProfil  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  Proveri privatne porukeProveri privatne poruke  PristupiPristupi 

Upala tetiva
Idi na stranu Prethodni  1, 2

Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati    trcanje.info forum -> Povrede tokom trčanja
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
dooka_bazooka

Pridružio: 07 Jul 2009

PorukaPoslao: Čet Jul 16, 2009 11:56 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

mašala. i ako si napravio pauzu. viđao sam ovde neke postove u kojima ljudi ne savetuju pauziranje kad je povreda u pitanju, što nikako nije dobro, jer je odmor u svakom sportu, pa i trčanju, sastavni deo treninga, pogotovu kad se radi o lakšim povredama/zamoru.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Autor Poruka
sanja013

Pridružio: 28 Dec 2009

PorukaPoslao: Pon Dec 28, 2009 7:07 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Hoces molim te da mi kazes gde mogu da kupim taj balzam RASTIRKA? Hvala
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Autor Poruka
igorf

Pridružio: 27 Maj 2009

PorukaPoslao: Čet Jan 14, 2010 10:14 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Da li neko od vas ima simptome ukočenosti/bola u ahilovim tetivama samo ujutro kad se probudi? Obično popusti nakon desetak koraka?
Neki savet? Da brinem ili ne?

@Sanja013, i ja sam tražio rastirku po apotekama, ali ju nisam našao, našao sam konjski balzam, toga verovatno ima svuda, ne znam šta je bolje od te dve stvari.
21.1km - 1:55:43
Nazad na vrh
Autor Poruka
*jezebel*

Pridružio: 04 Avg 2009

PorukaPoslao: Čet Jan 14, 2010 4:42 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

igorf ::
Da li neko od vas ima simptome ukočenosti/bola u ahilovim tetivama samo ujutro kad se probudi? Obično popusti nakon desetak koraka?
Neki savet? Da brinem ili ne?

@Sanja013, i ja sam tražio rastirku po apotekama, ali ju nisam našao, našao sam konjski balzam, toga verovatno ima svuda, ne znam šta je bolje od te dve stvari.

radije odi doktoru. to ti je klasican simptom kod problema s ahilovim tetivama. uglavnom zapocne kao jutarnja bol koja poslije prodje. nemoj se neko vrijeme naprezati i pokusaj napraviti balans izmedju odmaranja i istezanja. preporucaju se oni silikonski ulosci ispod pete. za cirkulaciju namaci noge s etericnim uljem ruzmarina, mozda i da malo masiras okolo, do ostecenja tetive dolazi i zbog slabije cirkulacije u tom podrucju. nabavi bolje patike ako ove nisu prilagodjene tvojim nogama. meni je to pocelo prije par godina dok sam redovno trcala (neadekvatna obuca za koju sam mislila da je adekvatna + pronator + spustena stopala + nesto kila viska + slabo razvijeni misici potkoljenice + nedovoljno dugo istezanje + volim trcanje po asfaltu... = eto t' vraga), al' sam zanemarivala jer, iskreno, onda nisam ni znala sta je to ahilova tetiva. poslije se pogorsalo. ja sam iz raznoraznih razloga prestala sa trcanjam (ne trcim vec vise od godinu dana, samo sam se par puta zaletjela malo za dusu) i nabila 20 kg, a sad mi je jos gore zbog tezine koja nije uzrok, ali definitivno otezava stanje i moglo bi se rec' da sam upala u zacarani krug. imam i kalcifikat na tetivi. nedavno sam nabavila orbitrek pa cu se pokusati ojacati na njemu. inace, privatni ortoped mi je preporucio istezanja i voznju biciklom, ali svejedno cu jos otici bolnickom da iskljucimo neke degenerativne promjene i vidimo je li mi potrebna fizioterapija.
mislim... ne bih da te plasim, ali bolje to rjesavati u pocetku nego poslije kad se zahukta. meni nije problem samo jutarnja bol kad jedva teturam do wc-a, vec i malo zustrije i duge setnje, kao i dugo stajanje.

btw, prije ustajanja ujutro malo u krevetu razgibaj stopala i protegni noge, bit ce ti lakse. Smile

jao, kako me srce boli kad vidim ljude kako trce vani, nekad mi dodje da zaplacem, nevjerojatno kako mi fali. Sad
Nazad na vrh
Autor Poruka
igorf

PorukaPoslao: Čet Jan 14, 2010 5:57 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

@jezebel

Hvala ti puno na odgovoru, poslusacu te i otici ortopedu iako mrzim odlaske lekaru.
A i ti glavu gore, nikad ne gubi nadu i nikada se ne predaj, trcaces ti ponovo, siguran sam u to, najvaznija je zelja i snaga u glavi. Covek je onoliko bolestan koliko to sam sebi u glavi dozvoli.... a ponekad da bi se islo napred mora prvo da se napravi neki korak unazad...
Pozdrav! Very Happy
Nazad na vrh
Autor Poruka
Cornelius
Aktivan učesnik

Pridružio: 23 Apr 2009

PorukaPoslao: Sre Jan 20, 2010 3:21 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Kako mi se bol u Ahilovoj tetivi vratio, odmorio sam dve nedelje, ali sam išao i kod lekara, a potom i kod podologa. Podolog je ustanovio da ne gazim kako treba, te se pritisak vrši tamo gde nije poželjno. Uzeo mi je otiske i napraviće mi uloške za patike. Biće korekcija za petu i korekcija za prednji deo stopala, gde se vrši propulzija u trku.

Inače, savetovao mi je da kupujem uvek "univerzalne" (neutralne) patike, jer se nikada ne zna da li je fabrička korekcija za pronaciju ili supinaciju, dovoljna, premala ili prevelika za nogu. Potom se izvade ulošci iz patika i stave se korektivni ulošci. Kaže da ti ulošci traju oko godinu dana. Takodje, posavetovao me je da prilikom kupovine trail patika budem obazriv, jer su one uže od normalnih patika za trčanje, pa može da bude problema sa pravilnim ubacivanjem uloška u patike.

Sad čekam da mi napravi uloške, pa ću onda pravac prodavnice i da sa korektivnim ulošcima isprobavam patike.
Nazad na vrh
Autor Poruka
Cornelius
Aktivan učesnik

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2010 11:59 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Uzeo sam uloške i danas sam ih isprobao. Uprkos snegu i temperaturi od O°, odradio sam 10 km i bio vrlo zadovoljan. Ulošci su radikalno promenili osećaj u tetivama, te su smetnje i bol nestali. Znači, dodao je elastični sloj koji je korigovao nepravilnost prilikom gaženja petom. Takodje, korigovao mi je i propulziju koja se vršila izmedju drugog i trećeg prsta, te ju je vratio na pravo mesto, iza palca. Potom, posle treninga, nemam onaj neprijatan osećaj zatezanja i lakog bola u predelu pete.

Sad mi je krivo što nisam išao kod podologa ranije. Prištedeo bi mi nešto muke. Savet svima - ako imate probleme sa tetivama i sa gaženjem, pravac ortoped. Svanuće vam!
Nazad na vrh
Autor Poruka
igorf

PorukaPoslao: Sub Jan 30, 2010 3:32 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Forumasi,
ima li neko u Beogradu koga mozete da preporucite (podolog, ortoped)? Moja iskustva sa lekarima nisu bas tako sjajna.
Ako imate preporuku moze i na privatni mail (da ne krsimo pravila o reklami ili slicno ako postoje...).
Nazad na vrh
Autor Poruka
igorf

PorukaPoslao: Pet Feb 19, 2010 1:55 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

E pa ovako,

danas sam konačno otišao kod lekara, i uradio ultrazvučni pregled ahilovih tetiva. Opisao sam mu simptome i probleme koje imam i evo rezultata nalaza:

Achilove tetive su normalnog položaja i kalibra, homogene eho strukture.
Nema znakova prekida kontinuiteta. Nema znakova zapaljivih promena. Zaključak: Eho achilovih tetiva je u fiziološkim granicama.

Čovek mi je rekao slobodno trčim, da se pre i posle trčanja bolje istežem i da masiram mišiće i tetive da se relaksiraju pošto kod sportista imaju tendenciju da otvrdnu .... Rekao mi je da mi nikakve terapije nisu potrebne, i da mogu da koristim neku kremu za sportske povrede za masažu.
Iskreno meni ništa nije jasno, to što boli je valjda u redu, valjda će nekad da prođe (a nije posle tri i po meseca mirovanja), verovatno treba da se naviknem na to ... stvarno ne znam šta da mislim.

Da me ne shvatite pogrešno, izuzetno sam zadovoljan tim nalazom jer to znači da se vraćam na stazu, ali opet sam malo skeptik posle svega što sam pročitao na ovom forumu a i na internetu vezano za te simptome pa se plašim da još ne pogoršam situaciju. Ipak ... vraćam se pa će se brzo videti da li je bio u pravu .
Nazad na vrh
Autor Poruka
Cornelius
Aktivan učesnik

PorukaPoslao: Pet Feb 19, 2010 2:35 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ovo su dobre vesti, Igorfe. Naravno, zagrevanje i istezanje mora da ti postane rutina, masiranje takodje, a ne zaboravi i da piješ dovoljno vode. Ipak, ako se bol nastavi, idi da ti neki ortoped pogleda kako gaziš i da li ima potrebe za ulošcima, koji ne moraju obavezno nešto da koriguju, nego samo da podržavaju stopalo na odredjenim mestima.

Takodje, proveri da li patike odgovaraju tvom tipu gaženja (pronacija, neutralno, supinacija), da li imaju dovoljno amortizacije (koliko imaju kilometara), da li su dovoljno otvorene pozadi da ne pritiskaju ahilovu tetivu i probaj da trčiš na mekšim terenima (nabijena zemlja). Uobičajeno je da se problem sa ahilovom tetivom rešava tako što se peta uzdigne mekanim uloškom i tako se smanji pritisak na tetivu.
Nazad na vrh
Autor Poruka
igorf

PorukaPoslao: Pet Feb 19, 2010 2:59 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

@Cornelius
Tip gaženja je neutralan, a do sada sam trčao u Asics Stratus patikama. Iako mislim da patike nisu bile uzrok problema promeniću ih i kupiću Mizuno Wave Creation 10 pošto one imaju najbolju amortizaciju (barem po onom što sam mogao da pročitam) i dizajnirane su za teže trkače (u međuvremenu sam nabacio kilograme viška ). Embarassed , a u prvo vreme ću svakako gledati da izbegavam asfalt.
Pokušaću da nađem nekog podologa u Beogradu za eventualne uloške ili barem da pogleda kako gazim.
U svakom slučaju hvala ti na podršci i veliki pozdrav.
Nazad na vrh
Autor Poruka
igorf

PorukaPoslao: Sre Mar 03, 2010 2:52 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Juče bejah kod ortopeda/podologa, uradio kompletan pregled i nekoliko testova, ustanovio mi je da ne gazim kako treba, te da opterećujem ahilove tetive više nego što bi trebalo (a ni ostatak tela nije srećan zbog toga ... npr. kičma) , i da imam problem na samom pripoju ahilove tetive. Savetovao mi je prestanak trčanja narednih 6-8 nedelja. Sutra bi trebao da podignem uloške za cipele koje bi trebao da nosim svakodnevno. Ukoliko nakon 6 nedelja bol ne nestane, tada će morati da se primene i neke terapije (elektro, magnet, laser....), ali trčanje ponovo tek nakon što bol potpuno nestane. I da ... za trčanje će mi napraviti posebne uloške. Razmišljam o plivanju u bazenu u međuvremenu.
Nazad na vrh
Autor Poruka
Cornelius
Aktivan učesnik

PorukaPoslao: Sre Mar 03, 2010 3:09 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Igorfe, to si pametno uradio. Ja već mesec dana trčim sa ulošcima u patikama i osećam se neuporedivo bolje. Posebno kada počnem da se umaram i kada mi je kontrola mišića i gaženja slabija, onda ulošci dobijaju puno značenje.

Inače, i ja imam sličan problem da zbog lošeg gaženja naprežem Ahilovu tetivu baš na mestu gde se sa unutrašnje strane stopala kači na kost. Takodje ti preporučujem da redovno piješ vodu (neophodno za pravilno eliminisanje kristala koji se zbog napora formiraju na tetivama), da masiraš predeo Ahilove tetive (snažno i poprečno u odnosu na nogu) i da pre svakog izlaska na trening ili trku uradiš 10 do 15 minuta zagrevanja i istezanja.
Nazad na vrh
Autor Poruka
igorf

PorukaPoslao: Sre Mar 10, 2010 10:15 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Znači, posle ultrazvuka i ortopeda došao je red na sportskog fizijatra pošto je bol i dalje bio prisutan. Ustanovio mi je rupture na obe tetive ali na spoju tetive sa mišićem i to kako on reče gotovo 1.5 cm na levoj nozi koja me je više bolela. Dao mi je savet čime da tretiram povređena mesta (ihtiol kamfor mast i lioton1000 gel) i ukoliko za 7-10 dana ne bude poboljšanja onda treba da idem na terapije - valjda elektro i laser. Samo mi nije jasno u šta je gledao lik (ne mogu ga nazvati doktorom) koji je radio ultrazvuk, i kako nije video kalcifikaciju nastalu od rupture koju je fizijatar napipao. U svakom slučaju mislim da mi je ortoped barem otkrio razlog zbog koga se to desilo (povećano opterećenje ahilovih zbog lošeg gaženja) i nadam se da neće dolaziti do novih povreda kad mi napravi uloške za trčanje.
Nadam se da će neko od vas imati koristi od ovog mog gorkog iskustva, zapamtite, ako bol u ahilovim tetivama ne prođe za 15 dana obavezno idite kod dobrog sportskog fizijatra. Moraću da prelistam neke knjige i da vidim šta je tačno ta kalcifikacija, pošto mi ne zvuči baš kao nešto što bi voleo da nosim u sebi. Verovatno je jedina sreća što po defaultu pijem preko 2.5 litra vode dnevno, pa se to valjda nekako i izbacuje.
@Cornelius, hvala ti na savetima i podršci, nadam se da ćeš nekada svratiti u Beograd da se upoznamo. Do tad srećno trčanje i uživaj u Parizu.
Nazad na vrh
Autor Poruka
Cornelius
Aktivan učesnik

PorukaPoslao: Čet Mar 11, 2010 9:10 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Igorfe, važno je da se sada zna tačno o čemu se radi, te će problem moći da se koriguje uz uloške, pravilno zagrevanje i masaže. Inače, ako ne bude nikakvih promena, biću u Beogradu za maraton, pa se nadam da ćemo se upoznati i 3D.
Nazad na vrh
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati    trcanje.info forum -> Povrede tokom trčanja Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu Prethodni  1, 2
Strana 2 od 2

Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu